Když je hledání odpovědí na internetu příliš složité - správnou odpověď zná tým našich odborníků.
- Bylo by možné účet 911xxx (dary) započíst se ztrátou minulých let?Použití darů na 911 na úhradu ztráty je podstatně omezené s ohledem na to, že při zaúčtování na účet 911 byly dary předpokládám osvobozeny od daně z příjmů, tedy tím bylo slíbeno, že budou použity na účely dle §20 odst 8 ZDP. A to se u ztráty dost těžko prokazuje, resp. ztrátu lze jen těžko…
- NNO vlastní dlouhodobý majetek (pozemek, stavby), majetek není zaveden v účetnictví. Jak napravit, na jaké správné účty naúčtovat, v jaké hodnotě? Cena obvyklá v čase a místě, nejlépe odborný odhad?Nejlépe je zjistit kdy a jak byl majetek pořízený. Nicméně lze odhadovat, že byl pořízený bezúplatně, protože jinak by nejspíše v účetnictví byl. Tedy je třeba udělat opravu účtování minulých let, a to k aktuálnímu datu, konkrétně je třeba: - doúčtovat pořízení dlouhodobého majetku - ano v ceně…
- Potravinová banka fakturuje svým odběratelům jednou ročně „PŘÍSPĚVEK DLE SMLOUVY O POTRAVINOVÉ POMOCI“ (ve výši 500 – 5.000 Kč). Jedná se v tomto případě o tržby za služby? Nebo kam tyto příjmy zařadit?Za mne jde o tržbu za službu. Ano, jmenuje se to univerzálně příspěvek, ale to proto, že to nemá potravinová banka jako ziskovou činnost, je to jen částečná úhrada nákladů služby, tedy opravdu je to příspěvek na náklady, ale to nic nemění na tom, že je to úplata za službu. Tedy účtovat do tržeb za…
- Neziskovka - sportovní škola Příjmy budou ze startovného, vstupného z akcí, které bude pořádat. Běžecké akce a jiné sportovní a kulturní akce. Zde se bude i prodávat občerstveni nebo třeba trička. Příjmy za pronájem tělocvičny, kterou zatím pronajmou a pak snad budou mít vlastní. Pořádání…S členskými příspěvky lze určitě pracovat. Pokud je organizace schopna zavést pravidla, vyhlásit v souladu se stanovami pro daný rok výši členských příspěvků (může být i variabilně pro takový či makový typ členů) a následně zprocesovat přihlášky a vést seznam členů, tak členské příspěvky mohou být…
- Obecně prospěšná společnost realizuje projekt, jehož cílem je umožnit nájemní bydlení lidem bez přístřeší. V rámci nepřímých nákladů projektu jsme zřídili krizový fond, ze kterého mohou klienti projektu čerpat bezúročné půjčky na nájemné, energie nebo další výdaje spojené s bydlením. Fond byl…Čerpání půjček, pokud se očekává splacení, není účtováno úplně ideálně. Správně by půjčky měly být v účetnictví evidovány jako pohledávky, tedy účtováno 378/221 a fond by měl zůstatek nedotčen a do směrnice a přílohy by mělo být popsáno, že fond je krytý částečně penězi a částečně pohledávkou z…
- Zajímaly by mě Vaše zkušenosti a doporučení ohledně účtování schváleného HV za předchozí rok (jak u NNO, tak u podnikatelů). U některých klientů máme na Nerozdělený zisk a ztrátu z předchozích let 2 účty (zvlášť nerozdělený zisk a zvlášť nerozdělenou ztrátu), u některých pouze 1 účet (kde se HV…Aktuálně se vykazuje vždy "čistý" výsledek hospodaření min. let, tedy buď zisk, nebo ztráta. Nicméně pokud z nějakého důvodu máte dvě analytiky ve skupině 93x u NNO, resp. 43x u podnikatelů, a na jednu dáváte zisky a na jednu ztráty, tak to je nic proti ničemu, do výkazů se to vždy každopádně…
- Obecně prospěšná společnost: vyhláška 504 § 8 odst 8 (vymezení položek rozvahy A.II.7) drobný majetek - položky oceněné od 3.000 Kč a nepřevyšuje 40.000 Kč Musíme se řídit tímto paragrafem? - nechceme drobný majetek od 3.000 již evidovat.Jak vyhláška uvádí, tato položka výkazů zahrnuje pouze majetek nakoupený do 31.12.2002 v hodnotách 3-40 tis. Kč, tedy jde o majetek téměř 25 let starý. Nevím, zda opravdu takový majetek evidujete, nicméně pokud ano, tak ten byste měli evidovat dále, případně ho v souladu s nějakou vnitřní směrnicí,…
- Výměna oken bude TZ majetku?Pokud jde o výměnu všech oken v budově, ano, pak jde o technické zhodnocení. Pokud se mění jedno dvě okna za okna stejných rozměrů, je to náklad na opravu a údržbu.
- Jak účtovat a zařadit rám instalovaný na zeď, do kterého bude osazen panel - digitální informační centrum? Panel se dává do rámu, který se instaluje na zeď. Rám je součástí ceny, není vyčíslen zvlášť. Pokusím se požádat o vyčíslení na faktuře zvlášť. Cena panelu je do 75 tis. V naší organizaci…Dle mého názoru je to velmi dobrý návrh, zařadit rám jako technické zhodnocení budovy, je to něco obdobného, jako jsou rozvody pro bezpečnostní systémy nebo různá technická příprava pro stroje a zařízení. Samozřejmě je otázkou cena, kdy aktuálně podle vyhlášky se sice zařazuje technické zhodnocení…
- Spolek má v majetku darovanou nemovitost (účtuje účetní odpisy a proti tomu rozpouští dar). Tato nemovitost byla postavena před r. 1989 a dodnes slouží jako ubytovna. Až v loňském roce se zjistilo, že k tomuto účelu nebyla budova zkolaudovaná a není ani projektová dokumentace. Od té chvíle se tedy…Není to ojedinělý případ, občas v praxi řešíme. Doporučila bych v tomto případě spíše účtovat práce související s povolením i stavební úpravy jako technické zhodnocení. Přece jen reálně změní účel - oficiální účel - užívání stavby. Tj. stavba skutečně bude zhodnocena tím, že získá kolaudaci na…
- Jak správně zaúčtovat u nestátní neziskové organizace pořízení automobilu z dotace? Modelový případ - auto stálo 200.000 a dotace města byla 100.000.Pořízení auta 200.000 - 042/321 Zařazení auta 200.000 - 022/042 Přijetí dotace 100.000 - 221/901 Měsíční odpis při životnosti 10 let 1.666,66 - 551/082 Měsíční rozpuštění zdroje 833,33 - 901/649
- Jak účtovat pořízení polohovatelných lůžek z investiční dotace? Při pořízení má jedno takové lůžko hodnotu 31.360,00 Kč. Při vyúčtování této investiční dotace je nutno předložit doklad o zařazení majetku do účetnictví.Pokud má organizace na nákup lůžek investiční dotace, tak pak má reálně 3 možnosti: - domluvit se s poskytovatelem z zmenit dotaci na provozní, což samozřejme často není možné - upravit si od počátku daného účetního období limit pro dlouhodobý majetek třeba na 30.000 Kč, aby se nakupované lůžko…
- Rolety látkové => mnohokrát jsem našla při kontrole drobného majetku, že jsou tam zaevidované. Dle D-59 jsou rolety, žaluzie.... součást budovy. Není definováno jaké rolety... Já je považuji za součást budovy. Chápu, že to pro každého vypadá divně (mně to přijde taky směšné - látková roleta -…Je pravda, že v pokynu se výslovně uvádí, že nedílnou součástí staveb jsou zejména "okenice, mříže, rolety, žaluzie, markýzy". Nicméně je třeba uvážit i základní definici technického zhodnocení staveb, kdy jde o něco, co zvyšuje užitnou hodnotu stavby, funkčnost, typicky jde o něco se stavbou…
- Spolek - přechod z jednoduchého účetnictví na podvojné od 1. 1. 2025. V roce 2024 paní účetní uhradila vyúčtovací faktury za energie - přeplatky hotově do pokladny. Tyto faktury ale uhrazené nebyly, nejsou tedy ve výkazech k 31. 12. 2024. Spolek od 1. 1. 2025 vede účetnictví a nyní přeplatky za…Tedy jestli tomu dobře rozumím, tak ty pokladní doklady před koncem roku jsou vymyšlené a tedy nesprávné? Správně měly být faktury evidovány v knize závazků. Správné je tedy udělat opravu počátečních stavů, tedy opravu převodu z jednoduchého účetnictví na běžné (podvojné). Při přechodu se počáteční…
- Spolek je akreditovaná vzdělávací instituce podle zákona 312/2002 Sb., o úřednících územních samosprávných celků a o změně některých zákonů. Novela zákona 312/2002 Sb. přináší od 1. 1. 2025 změny ve vzdělávání úředníků územních samosprávních celků. Pro průběžné vzdělávání úředníků a vedoucích…Ano, skutečně nastaly od počátku roku 2025 v akreditacích napříč obory změny a vše se překlápí na akreditovanou instituci plus většinou akreditované programy. Pravidla akreditací se mohou v různých resortech a oborech lišit, nicméně pokud příslušné specifické předpisy akreditací nevyžadují…
- Spolek pořádá akce pro členy i nečleny. Pokud si členové přispívají na ubytování na akce hlavní činnost (soustředění, víkendové pobyty a kondiční pobyty seniorů) - je osvobozeno pouze pro osoby mladší 18 let? Pokud pořádáme divadelní představení pro děti pro členy i nečleny je vstupné osvobozeno?V případě osvobození od DPH opravdu nezáleží na tom, zda příjemcem plnění je člen nebo nečlen. V případě divadelních představení jde o kulturní služby a plnění - vstupné - je vždy osvobozeno. V případě soustředění, víkendových pobytů, kondičních pobytů pro seniory a příspěvků účastníků je možnost…
- Pronájem prostor u spolku (na 5 dní) za účelem příměstských táborů pro děti 6-15 let. Fakturujeme - uskutečněné plnění je osvobozeno od DPH podle § 51 zákona o DPH bez nároku na odpočet. Náklady uplatňujeme dle ročního koeficientu 65/35 VEDL/HLAV (u vedl. krátíme nárok DPH).Ano, 5 dnů, kdy má pod kontrolou prostory nájemce, je dlouhodobý nájem a je osvobozený od DPH. A ano, u nákladů, které souvisí pouze s tímto nájmem, nelze DPH nárokovat vůbec, u společných nákladů, které jsou společné zdanitelným i osvobozeným příjmům, použijete pro nárokování koeficient.…
- Spolek - Pronajímáme sály ke sportovním účelům (smlouvy jsou od září do června) jako vedlejší činnost. Plnění je osvobozeno od DPH podle § 51 zákona o DPH bez nároku na odpočet? Je v tomto případě podstatné, zda je nájemce PO, FO nebo FO nepodnikající?Pokud jde skutečně o dlouhodobý pronájem, tedy po celou dobu má nájemce prostor pod kontrolou, může ho užívat dle libosti, pak jde o dlouhodobý nájem a ten je v souladu s §51 a §56a osvobozený. A není podstatné, kdo je nájemce. Pouze pokud by šlo o plátce DPH, můžete pak fakturovat s DPH a…
- Spolek - Je správně, že nám náš nájemce restaurace přefakturovává výměnu okna v restauraci s DPH? Přiložená faktura na výrobu a montáž od zhotovitele díla, která je jako příloha faktury, je v režimu PDP.Správně to není, pokud se přefakturovávají stavební práce, jsou to stále stavební práce a je třeba využít režim PDP.
- Pokud se u spolku budou některé náklady týkat výhradně prostor s komerční činností, kde plynou příjmy z pronájmu, můžeme uplatnit DPH v plné výši?Záleží v jakém režimu skutečně komerční činnost běží. Pokud jde o pronájmy osvobozené v souladu s §56a, pak u vstupů výhradně pro tuto činnost si nenárokuji nic. Pokud bych nájmy přidaňovala a odváděla naplno DPH, pak také budu naplno nárokovat. Ještě bych dodala, že společné náklady týkající se…
nenašli jste dotaz v archivu?
Zeptejte se nás:
Jak poradna funguje?
- Nejdříve zkuste hledat v archívu dotazů podle klíčových slov.
- Nenajdete-li potřebnou odpověď, přidejte Váš dotaz.
- Odpovíme co nejdříve (standardně do týdne).
- V případě komplexnějších dotazů a problémů může odborný
konzultant poskytnout pouze základní odpověď a doporučit
individuální konzultaci - dle ceníku.
Kdo vám v poradně odpovídá?

Alžběta Hořejšová
daňový poradce, odborník v účetnictví

Filip Konětopský
auditor, účetní expert, IFRS specialista

Ivana Doubková
personalista, odborník v auditu, mzdách a personalistice

Jan Černý
auditor, odborník v účetnictví, daních, ekonomickém řízení

Kateřina Vojčová
odborník v účetnictví

Lukáš Mamula Bujnovský
odborník v auditu a compliance

Marie Skramuvská
odborník v účetnictví, daních, ekonomickém řízení

Markéta Třebínová
daňový poradce, odborník v účetnictví

Martin Bohata
odborník v auditu, účetnictví a oceňování podniků

Miroslava Nebuželská
CEO, auditor, FCCA, CISA, účetní expert

Štefan Marton
odborník v účetnictví, mzdách a personalistice

Tomáš Doležel
daňový poradce, odborník v účetnictví a ekonomickém řízení

Veronika Fuková
soudní znalec, certifikovaný účetní, odborník v auditu

Vít Vagner
daňový poradce, CFO, odborník v účetnictví a ekonomickém řízení

Zdeňka Hudcová
odborník v účetnictví, mzdách a personalistice

Zuzana Menšíková
daňový poradce, odborník v účetnictví