Logo 22HLAV

Poradna

Vaše starosti na naše hlavy

Když je hledání odpovědí na internetu příliš složité - správnou odpověď zná tým našich odborníků.

  • Které změny v legislativě DPH roku 2025 by se mohly týkat o. p. s.?
    To záleží, co o.p.s. dělá za činnosti. V roce 2025 se specificky neziskovek týkala úprava osvobození u rekvalifikačního akreditovaného vzdělávání, úprava osvobození pro vzdělání pro děti a mládež a činnost dětských skupin, vše § 57, dále byly úpravičky v oblasti elektronického dodání vzdělávání,…
    Miroslava Nebuželská
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Nestátní nezisková organizaceDPH
  • Dotaz se týká DPH u činnosti půjčování kompenzačních pomůcek, kterou provozují například charity. Je možné tuto činnost považovat za sociální službu, pokud je poskytována vlastním klientům (např. pečovatelské služby) bez kalkulovaného zisku? Případně i za součást zdravotnické služby, pokud…
    Bohužel půjčování pomůcek nelze ani do registrovaných sociálních služeb ani do zdravotních služeb, které jsou osvobozeny od DPH, zahrnout. U těchto osvobození jsou striktní limitace a vazby na příslušné zákony. Úplaty za půjčování pomůcek do obratu spadají. Něco jiného je posouzení hlavní a…
    Miroslava Nebuželská
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Nestátní nezisková organizaceDPHHlavní a vedlejší činnost NO
  • Mám otázku, dostala jsem potvrzení k odpočtu uhrazených příspěvků na produkt na spoření na stáří. Na školení nám říkali, že musím mít potvrzení, že z něj nelze vybírat a potom teprve mohu dát jako odpočet z daní. Ale zaměstnanec nic takového nemá a nechce doložit. Mohu toto potvrzení dát do daní?
    k možnosti uplatnění odpočtu vlastního příspěvku na produkt spoření na stáří (tj např.. dlouhodobý investiční produkt – DIP) je klíčové především potvrzení o výši skutečně uhrazených příspěvků za daný kalendářní rok - jak už psal kolega Vagner. Pokud máte k dispozici potvrzení o zaplacených…
    Štefan Marton
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Daň z příjmů
  • Jedna naše zaměstnankyně má víc exekucí a přeplatek na dani, protože jsem zjistila, že si neuplatňovala slevu na děti a přesvědčila ji, aby to udělala, tak má přeplatek téměř 68 tis. Přeplatek na dani z ročního zúčtování se dává do přijmu, z kterého se sráží exekuce? Děkuji
    Přeplatek na dani z ročního zúčtování není součástí čisté mzdy pro účely výpočtu exekučních srážek ze mzdy podle § 277 zákona č. 99/1963 Sb., občanský soudní řád (OSŘ). Nejedná se tedy o příjem, který by bylo možné postihnout běžnými srážkami ze mzdy podle § 299 OSŘ. To znamená, že: přeplatek…
    Štefan Marton
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Daň z příjmů
  • Jak postupovat u zaměstnanců, kteří u nás ukončili pracovní poměr v roce 2025, a u kterých jsme jako poslední zaměstnavatel povinni provést roční zúčtování záloh a daňového, protože o něj požádali a splnili zákonné podmínky?
    V souvislosti s implementací systému JMHZ v roce 2026 vydala Finanční správa výklad k přechodnému období. U zaměstnanců s ukončeným pracovním poměrem v roce 2025 nebude po zaměstnavatelích vyžadovat vykazování údajů o ročním zúčtování u osob, které nejsou v systému JMHZ evidovány (tj. nemají…
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)
  • Zatím jsme se nemuseli registrovat (máme jenom 10 dohodářů), až teď podaná přihláška do registru zaměstnavatelů na ČSSZ. Od ČSSZ dostaneme VS a po nahlášení dohodářů (do 8 dnů, je to tak?) dostaneme OIČ a ID PPV k jednotlivým zaměstnancům. Někteří zaměstnanci mají 3 DPP. Otázka zní: Dostanou 1 OIČ…
    Pokud jste se jako nový zaměstnavatel (který dosud nebyl u ČSSZ přihlášen) registrovali na jaře 2026, platí pravidlo, že po obdržení písemnosti s vaším novým Variabilním symbolem (VS) máte lhůtu přesně 8 dnů na to, abyste do evidence přihlásili všechny své zaměstnance (ve vašem případě dohodáře).…
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)
  • Stačí u položky 10235 (Pracovní pozice) uvést "administrativní práce"?
    Sice by mělo technicky projít, ale z hlediska správnosti a vazby na ostatní pole v JMHZ je lepší být konkrétnější. Tato položka je úzce provázána s povinným číselníkem CZ-ISCO (položka 10230), proto pokud do názvu pozice napíšete příliš obecný pojem, může to vyvolat nesoulad při případné kontrole,…
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)
  • Je pro administrativní práci správný kód profese 41100?
    Ano, kód 41100 v klasifikaci CZ-ISCO odpovídá všeobecným administrativním pracovníkům a je pro JMHZ vhodný.
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)
  • Jak vyplnit "Pracovní režim" (položka 10255) u DPP na 5 hod/týdně?
    Použije se kód pro jednosměnný provoz nebo režim s nepravidelným rozvržením pracovní doby dle číselníku v Nařízení č. 417/2025 Sb.
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)
  • Lze poslat REGZEC v 8:00 a umožnit nástup v 9:00?
    Ano, podmínka registrace "před nástupem" je tímto splněna.
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)
  • Změna uplatňování dětí nebo čísla pasu – posílá se REGZEC s kódem 3?
    V rámci nového systému hlášení je nutné důsledně oddělovat registrační údaje od údajů výpočtových. Změnu čísla pasu nebo jiných identifikačních údajů musíte nahlásit standardně prostřednictvím tiskopisu REGZEC s kódem 3, aby byly registry ČSSZ aktuální. Naopak změna uplatnění slev na dani nebo…
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)
  • Je nutný bankovní účet při platbě v hotovosti?
    Bankovní účet zaměstnance se uvádí pouze v případě, že je mzda/odměna na tento účet poukazována.
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)
  • Kde najdu odkaz na číselníky JMHZ?
    Kompletní datový model a definice položek jsou přílohou Nařízení vlády č. 417/2025 Sb. Technické číselníky jsou k dispozici na ePortálu ČSSZK.
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)
  • Vyplácení výher pod srážkovou daní – bude v JMHZ?
    Pokud výhra vyplývá z pracovněprávního vztahu (např. zaměstnanecká soutěž), je součástí JMHZ. Pokud jde o výhru v jiném režimu, podléhá standardnímu vyúčtování srážkové daně mimo rámec JMHZ.
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)
  • Podává se i nulové JMHZ?
    Ano, pokud má zaměstnavatel aktivní variabilní symbol (VS), podává nulové hlášení v termínu do 20. dne měsíce, aby potvrdil, že u něj nedošlo k žádným zdanitelným plněním.
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)
  • Je rozdíl v hlášení ZTP/P a ZTP?
    Ano, číselník v individualizované části JMHZ rozlišuje mezi těmito stupni zdravotního omezení pro správný výpočet slev a statistik.
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)
  • Všimla jsem si u některé firmy, že v DIS mají daň z příjmu ze závislé činnosti, ale my ji určitě (mám uloženou žádost o zrušení) rušili. Jak se dozvím, že je nepřihlásili z úřední moci?
    Klíčem k automatické registraci z moci úřední je podání Vyúčtování daně z příjmů ze závislé činnosti v předchozích letech. Pokud firma v letech 2023, 2024 nebo 2025 toto vyúčtování na Finanční úřad podala (a to i v případě, že u ČSSZ dosud registrována nebyla, protože měla například pouze…
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)
  • ELDP se stále budou vystavovat, ale nebudou se odesílat na OSSZ?
    Ne, v souvislosti se zavedením JMHZ totiž tento samostatný dokument jako takový končí a je zrušen. Veškerý jeho datový obsah byl integrován přímo do nového systému JMHZ, kam se údaje budou úřadům reportovat průběžně každý měsíc. Pro všechny běžící pracovní poměry po 1. dubnu 2026 už ELDP…
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)
  • Jsem předsedou SVJ a máme uzavřeny DPP na dobu určitou (do limitu). Jsme přihlášeni jako zaměstnavatel. DPP jsme ukončili k 31.12.2025. Od 1.1.2026 máme uzavřeny nové DPP. Do kdy a na jakém formuláři máme zaměstnance na DPP znovu přihlásit a jaký formulář musí zaměstnanci vyplnit?
    Jelikož nové dohody o provedení práce (DPP) vznikly k 1. lednu 2026, vztahují se na vás pravidla pro první, tzv. náběhovou fázi nového systému. Pro DPP v období prvních tří měsíců (leden až březen 2026) platí specifický režim dobrovolnosti. Z toho pro vás plynou dvě možnosti, jak postupovat: •…
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)
  • Je nutné odhlašovat firmy s nulovým hlášením?
    Pokud jde o firmy, které aktuálně nikoho nezaměstnávají, ale ponechávají si registraci ke srážkové dani, je administrativně mnohem výhodnější tyto subjekty z registru plátců odhlásit. Ponecháním registrace se totiž vystavujete povinnosti podávat každý měsíc sice nulové, ale přesto povinné hlášení,…
    Ivana Doubková
    Tato odpověď vyjadřuje názor našeho konzultanta, nejde o právně závazné stanovisko.
    Jednotné měsíční hlášení zaměstnavatele (JMHZ)

nenašli jste dotaz v archivu?

Zeptejte se nás:

Jak poradna funguje?

  • Nejdříve zkuste hledat v archívu dotazů podle klíčových slov.
  • Nenajdete-li potřebnou odpověď, přidejte Váš dotaz.
  • Odpovíme co nejdříve (standardně do týdne).
  • V případě komplexnějších dotazů a problémů může odborný
    konzultant poskytnout pouze základní odpověď a doporučit
    individuální konzultaci - dle ceníku.

Kdo vám v poradně odpovídá?

Alžběta Hořejšová

daňový poradce, odborník v účetnictví

Filip Konětopský

auditor, účetní expert, IFRS specialista

Ivana Doubková

personalista, odborník v auditu, mzdách a personalistice

Jan Černý

auditor, odborník v účetnictví, daních, ekonomickém řízení

Kateřina Vojčová

odborník v účetnictví

Lukáš Mamula Bujnovský

odborník v auditu a compliance

Marie Skramuvská

odborník v účetnictví, daních, ekonomickém řízení

Markéta Třebínová

daňový poradce, odborník v účetnictví

Martin Bohata

odborník v auditu, účetnictví a oceňování podniků

Miroslava Nebuželská

CEO, auditor, FCCA, CISA, účetní expert

Štefan Marton

odborník v účetnictví, mzdách a personalistice

Tomáš Doležel

daňový poradce, odborník v účetnictví a ekonomickém řízení

Veronika Fuková

soudní znalec, certifikovaný účetní, odborník v auditu

Vít Vagner

daňový poradce, CFO, odborník v účetnictví a ekonomickém řízení

Zdeňka Hudcová

odborník v účetnictví, mzdách a personalistice

Zuzana Menšíková

daňový poradce, odborník v účetnictví