Když je hledání odpovědí na internetu příliš složité - správnou odpověď zná tým našich odborníků.
- K jakému datu MOHU přihlásit zaměstnance na DPP, DPČ, když ve smlouvě je uvedeno, že smlouva je na období od 1.5.2026 do 31.12.2026 a já se až s doneseným výkazem práce dozvím kdy skutečně začal pracovat?Registrace zaměstnance musí proběhnout nejpozději v den nástupu do práce, ale vždy před skutečným zahájením výkonu činnosti. Čekat na odevzdání výkazu práce je z hlediska zákona rizikové, protože v tu chvíli již zaměstnanec pracuje „načerno“ bez přihlášení. Doporučuji nastavit interní proces tak,…
- Co když mi zaměstnanec změnu (např. trvalá adresa) nesdělí? Bude zaměstnavatel pokutován?Zaměstnavatel odpovídá za data, která má k dispozici. V případě zjištěného nesouladu je nutná náprava. Legislativa JMHZ počítá se součinností zaměstnance, ale odpovědným subjektem vůči státu zůstává zaměstnavatel.
- Pokud mám více souběžných prací, dozví se jeden zaměstnavatel o druhém?Zaměstnavatelé si data mezi sebou nesdílejí. Souběhy vidí pouze státní instituce (ČSSZ, FS) pod unikátním OIČ zaměstnance.
- Zaměstnanec uplatňuje slevu na děti, ale je rozvedený. Jak vyplnit pole na vyživující osobu?Pokud není splněna podmínka společné domácnosti (vyživující osoba), pole v individualizované části se ponechá prázdné, nezaškrtnuté.
- Musím dohlásit údaje, které se hlásí od 1. 4. i za zaměstnance, který pracovní poměr ukončil např. v lednu; kde k němu najdu ID zaměstnání a OIČ?Ano, data musíte povinně dohlásit. Povinnost dodatečného doplnění dat se do 30.4.2026 vztahuje i na zaměstnance, jejichž pracovní poměr skončil v prvním čtvrtletí roku 2026 (tedy i v lednu) a byli z registru pojištěnců již odhlášeni. K tomuto účelu využijete formulář REGZEC s kódem „Akce 3 –…
- Pokud zaměstnanec nenastoupí a mám nahlášeno před nástupem, stačí dohodu skartovat?Personální složku řeší standardní archivace. V systému JMHZ je však nutné provést storno původní registrace, aby v evidenci nezůstával fiktivní pracovněprávní vztah.
- V případě přihlášení nového zaměstnance bude ID zaměstnání a OIČ zasílat, nebo musím vždy dohledat v seznamu zaměstnanců?OIČ (identifikátor osoby) a ID PPV (identifikátor vztahu) generuje centrální systém. Po zpracování REGZEC jsou tyto údaje ihned dostupné v seznamu zaměstnanců na ePortálu ČSSZ. Při registraci nového zaměstnance tyto identifikační údaje (OIČ + ID PPV) zasílá ČSSZ také do datové schránky…
- Bude možnost nechat si zasílat notifikace do e-mailu jako dosud?Ano, systém zpětné vazby ČSSZ zachovává možnost zasílání notifikací o přijetí a výsledku zpracování podání na e-mail.
- Bude možné odesílat JMHZ podepsané elektronickým podpisem?Na webovém rozhraní ePortálu ČSSZ se aktuálně k autorizaci využívá primárně Identita občana (kam spadá BankID či Mobilní klíč) nebo Datová schránka, klasický elektronický podpis (certifikát) zůstává klíčovým nástrojem pro přímou komunikaci mezi vaším mzdovým softwarem a úřadem. Pokud tedy budete…
- Jednatel s.r.o. si vyplatí odměnu ze zisku (srážková daň). Musí se přihlásit do registru zaměstnavatelů?Jednatelé, kteří pobírají pouze podíl na zisku, do tohoto nového systému nevstupují. Podíl na zisku je totiž z hlediska zákona o daních z příjmů považován za příjem z kapitálového majetku (§ 8), nikoliv za příjem ze závislé činnosti (§ 6), a nepodléhá tedy ani odvodům na sociální ani zdravotní…
- Jak, jakým způsobem a v jaké lhůtě se odhlásí firma, která není a nebude zaměstnavatelem a přesto byla přihlášena z moci úřední?Odhlášení se provádí standardním formulářem REGZEL v režimu zániku povinnosti, a to bezodkladně po zjištění chybné registrace.
- Stát ví, že jde o zaměstnavatele uznaného na chráněném trhu práce, proč je potřeba to i tak dohlašovat?Ano, bohužel, přestože stát údaje v různých registrech má, JMHZ vyžaduje potvrzení těchto statutů v individualizované části pro automatizovaný výpočet nároků na slevy a správné rozúčtování v rámci jednoho podání.
- Kde se dají stáhnout pro kontrolu již evidované údaje zaměstnavatele a zkontrolovat jestli jsou správné a co chybí?Jakožto stávající zaměstnavatel (přihlášený před 1. dubnem 2026 nebo zaregistrovaný z moci úřední) nemusíte složitě analyzovat, co úřadu chybí, ale máte povinnost jednorázově odeslat elektronický doplňující formulář REGZEL_DOPL (nejpozději do 30. dubna 2026). Prostřednictvím tohoto formuláře úřadu…
- Malá firma nezřizuje speciální mzdovou účtárnu - musí tam pro účely JMHZ proběhnout registrace mzdové účtárny?Pro malou firmu není vyžadována žádná speciální registrace mzdové účtárny. Pokud společnost nezřizuje oddělené mzdové pracoviště a agendu vede centrálně, považuje se za mzdovou účtárnu přímo samotný zaměstnavatel (sídlo firmy). Údaje pro systém JMHZ se v takovém případě přebírají automaticky z vaší…
- Jak postupovat, když v číselníku pro JMHZ není odpovídající položka, např. - dosažené vzdělání u cizince z Vietnamu - místo výkonu práce v uzavřené smlouvě: celá Morava - profese v uzavřené smlouvě: LEKTOR TANCE (taneční sport) nebo OBCHODNÍ ZÁSTUPCE (uzavírání obchodních smluv)?V situacích, kdy technické číselníky systému JMHZ neobsahují přesný ekvivalent údajů sjednaných v pracovní smlouvě, je nutné postupovat podle principu nejbližšího možného zařazení nebo využití obecnějších kategorií. U zahraničních pracovníků (např. z Vietnamu) se do systému neuvádí specifický…
- Jak a kdy splnit povinnost registrace zaměstnance před nástupem k výkonu práce při krizové situaci (sníh, povodeň) - lze použít § 19, odst. 1), písm. b) místo písm. a)?Využití § 19 odst. 1 písm. b) zákona o nemocenském pojištění představuje nástroj pro řešení situací, kdy objektivně nelze dodržet standardní lhůtu pro registraci zaměstnance. Zatímco obecné pravidlo (písmeno a) vyžaduje nahlášení pracovníka do systému JMHZ ještě před jeho skutečným nástupem do…
- Ke stavu od 1.7.2026: technicky nelze registrovat zaměstnavatele 2 dny před nástupem zaměstnance, pokud zaměstnavatel v té době ještě neexistuje. Příklad: nová s.r.o. vzniká okamžikem zápisu do rejstříku a v ten samý okamžik nastupuje funkci první jednatel a v ten samý den i první zaměstnanec. Ale…Upozorňujete na reálný a logický zádrhel v nové legislativě. V souvislosti s legislativními změnami platnými k 1. červenci 2026 a zavedením JMHZ vzniká specifická situace pro nově zakládané s.r.o. a jejich povinnost registrace. Ačkoliv zákon obecně ukládá zaměstnavateli povinnost registrovat se a…
- Pokud máme zaměstnanou paní z Ukrajiny s dočasnou ochranou na HPP, máme ji hlášenou na ÚP, je hlášena na SP, v seznamu zaměstnanců na ePortálu ji vidím - týká se jí to, že se nepřevádí automaticky? nebo bude potřeba jen dohlásit nějaké další údaje týkající se zaměstnávání cizince?U stávajících cizinců je nutné provést "dohlášení" chybějících dat (např. bydliště v zemi původu, kód vzdělání) prostřednictvím doregistrace údajů v REGZEC. JMHZ od 1. 4. 2026 plně nahrazuje hlášení na Úřad práce, čímž končí duplicita reportování.
- Vydáváme čtvrtletně časopis, do kterého přispívají cca 3 osoby na jedno číslo, vyplácíme jim honorář (1000,- Kč), ze kterého srážíme daň (150,- Kč) - chápu to správně, že by se jich JMHZ mělo týkat také? Občas necháváme přeložit na základě licenční/autorské smlouvy delší text/knihu, v tomto případě…Protože autorský honorář není příjmem ze závislé činnosti, daná osoba vůbec nenaplňuje definici zaměstnance pro účely JMHZ. Do JMHZ se neuvádí a srážková daň z autorských honorářů se bude i nadále řešit postaru mimo tento systém. Pokud je zdanění a odvod pojistného plně na straně autora (OSVČ…
- Jak to bude s formulářem HZUPN? ten zůstává nebo se ruší?Tiskopis NEMPRI (HZUPN) se k 1. 4. 2026 ruší a jeho obsah je integrován do JMHZ. Výjimkou je přechodné období do 31. 3. 2027: pokud rozhodné období pro výpočet dávky zasahuje před 1. duben 2026, musí být zaslán původní tiskopis, protože stát za dané období nemá data v novém formátu.
nenašli jste dotaz v archivu?
Zeptejte se nás:
Jak poradna funguje?
- Nejdříve zkuste hledat v archívu dotazů podle klíčových slov.
- Nenajdete-li potřebnou odpověď, přidejte Váš dotaz.
- Odpovíme co nejdříve (standardně do týdne).
- V případě komplexnějších dotazů a problémů může odborný
konzultant poskytnout pouze základní odpověď a doporučit
individuální konzultaci - dle ceníku.
Kdo vám v poradně odpovídá?

Alžběta Hořejšová
daňový poradce, odborník v účetnictví

Filip Konětopský
auditor, účetní expert, IFRS specialista

Ivana Doubková
personalista, odborník v auditu, mzdách a personalistice

Jan Černý
auditor, odborník v účetnictví, daních, ekonomickém řízení

Kateřina Vojčová
odborník v účetnictví

Lukáš Mamula Bujnovský
odborník v auditu a compliance

Marie Skramuvská
odborník v účetnictví, daních, ekonomickém řízení

Markéta Třebínová
daňový poradce, odborník v účetnictví

Martin Bohata
odborník v auditu, účetnictví a oceňování podniků

Miroslava Nebuželská
CEO, auditor, FCCA, CISA, účetní expert

Štefan Marton
odborník v účetnictví, mzdách a personalistice

Tomáš Doležel
daňový poradce, odborník v účetnictví a ekonomickém řízení

Veronika Fuková
soudní znalec, certifikovaný účetní, odborník v auditu

Vít Vagner
daňový poradce, CFO, odborník v účetnictví a ekonomickém řízení

Zdeňka Hudcová
odborník v účetnictví, mzdách a personalistice

Zuzana Menšíková
daňový poradce, odborník v účetnictví